Honden

SOCIO VZW DEURNE

Vogel– en dierenbescherming

ONTSTOKEN OGEN:

Bij een lichte ontsteking kunt u de ogen reinigen met oogwater, een uitstekend hulpmiddel met een verzachtende werking.

 

OORONTSTEKING:

Er zijn ook oorreinigingsmiddelen op de markt die het oorsmeer oplossen en een verkoelende werking hebben.

 

KOU VATTEN:

Als uw dier een kou heeft gevat kan u hem een hoestsiroop toedienen die een gunstige invloed kan hebben bij bronchitis, hoesten en slijmen.

SOCIO VZW

Lakborslei 282

2100 Deurne

03/325.26.70

Bezint eer ge begint” is een spreuk die hier zeker van toepassing is, want elke keer moet het baasje mee gaan wandelen. Laat u op voorhand goed inlichten over de gedragingen van de hond. Kleinere honden hebben niet zoveel grote wandelingen nodig, maar voor hen is een tuin om in rond te lopen een paradijs op aarde.

Bent u van plan uw hond buiten in een hok te zetten, vergeet dan niet genoeg aandacht aan het dier te besteden. Meestal wordt het dier in de winter en als het regent een beetje verwaarloosd.

Een hond is een vriend voor het leven als men het dier goed behandelt. Doet men er veel voor, zal men ook veel vriendschap terugkrijgen.

De aanschaf van een hond:

BEHUIZING:

Zit een hond binnen, kan men een hondenmand aanschaffen. Hierin legt men een deken zodat het dier geen kou lijdt. Zet de mand op een warme plaats.

Een hond die buiten zit in een hok, heeft een goede beschutting nodig. Best plaatst men nog eens een hok binnen het hok. Dit wordt dan de slaapplaats. In de winter kan men er wat stro in leggen zodat het dier het lekker warm heeft. Zet over minstens een klein deel van het hok een afdak dat beschermt tegen regen en felle zon. Als U plaats heeft kunt u aan het hok ook nog een kleine loopren bouwen, maar vergeet niet dat het geen vervanging kan zijn voor de dagelijkse wandeling.

VOEDING:

Pups moeten meermaals gevoerd worden dan volwassen honden. Tot een leeftijd van drie maanden moet de pup 5 maal per dag gevoerd worden. Van 3 tot 6 maanden worden ze 3 maal gevoerd en daarna 2 maal per dag tot ze volwassen zijn. Volwassen honden hebben genoeg aan 1 maal per dag te eten.

Van nature zijn honden vlees- en aaseters. Wanneer u uw hond enkel biefstuk te eten geeft, krijgt hij niet genoeg essentiële stoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. U kunt ervoor zorgen dat uw dier dit wel krijgt door middel van de droogvoeders in korrelvorm, in combinatie met vlees of vuile pens. Aanvullend kunt u kalk verstrekken en eventueel wat voedingsolie.

Zorg ervoor dat de voeding niet te eenzijdig wordt.

WASSEN VAN EEN HOND:

De vacht van elke hond is verschillend. Honden met een stugge vacht mogen minder gewassen worden dan honden met een zacht vacht. De stugge vacht zou anders te snel zacht worden en de bescherming van de huid zou verminderen waardoor het dier sneller ziek wordt.

Het is heel belangrijk de honden enkel te wassen met speciale hondenshampoos. Deze ontvetten de huid niet zo erg waardoor de natuurlijke beschermlaag intact blijft.