SOCIO VZW

Lakborslei 282

2100 Deurne

03/325.26.70

Katten

SOCIO VZW DEURNE

Vogel– en dierenbescherming

De aanschaf van een poes:

Als u beslist een kat aan te schaffen moet u rekening houden met enkele onoverkomelijke dingen. De kat is een levendig dier. Daarom kan het gebeuren dat de poes ook wel eens aan het behang krabt of uithaalt naar de bank. Daarnaast heeft het dier ook regelmatig een ruiperiode en zult u overal haren vinden.

Katten zijn wel gemakkelijker in omgang dan honden, ze moeten niet uitgelaten worden. Toch is het dier ook zeer gesteld op aandacht en wordt er best elke dag mee gespeeld, al is het maar een kwartiertje.

Indien u de hele dag van huis bent, kunt u denken over een speelkameraadje voor uw diertje. Gezelschap is voor hen heel belangrijk, of het nu een mens, een hond of een andere kat is. Als katten zich gaan vervelen gaan ze dingen doen als een kamerplant uitgraven, de was het hele huis ronddragen, een vaas met bloemen omgooien, enz. Bij de aanwezigheid van een speelkameraadje had het dier hier zelfs geen behoefte aan gehad.

Bent u de hele dag weg dan kunt u het dier zo aangenaam mogelijk maken. Zorg voor een goed gevulde waterbak, zeker bij zeer warm weer. Let wel op dat U geen raam op een kier laat staan, want katten kunnen zich door zeer kleine openingen wringen.

ALS U REEDS EEN HOND HEEFT:

Sommige mensen willen naast een hond ook graag een poes in huis halen. Hier is niets op tegen, maar er moet wel met enkele dingen rekening worden gehouden.

Best is tegelijkertijd een jong hondje en een jonge poes in huis te halen. De dieren zijn beiden nog speels en zullen elkaar gemakkelijker aanvaarden. Neem er wel de tijd voor om de dieren aan elkaar te laten wennen. De speelsheid van jonge dieren zal hun vriendschap alleen maar bespoedigen. Indien u een jong hondje bij een oudere poes zet, kan dit al wat moeilijker worden. De poes heeft waarschijnlijk al wat ervaring met andere honden en zal zeer op haar hoede zijn. U kunt er voor zorgen dat er geen jaloezie ontstaat tussen de twee dieren door het dier dat u al had te laten zien dat u nog steeds om hem geeft.

In het algemeen is er dus geen bezwaar tegen een hond en een kat in huis halen, vooropgesteld dat u er voldoende tijd aan besteedt.

 

BENODIGDHEDEN:

Bij de aanschaf van een jong katje kunt u al best volgende dingen in huis hebben:

- een eet- en waterbakje

- genoeg kattegrit

- eventueel speelgoed

- een draagmand of transportkoffer voor katten

- een slaapmand met een deken of kussen

- eten voor jonge katjes

- een krab- of klimpaal

 

VOEDING:

Een kat raakt gemakkelijk gewend aan één bepaald voer. Let er dus van in 't begin op dat er veel afwisseling in zijn/haar menu zit. Een voorbeeld van zo'n gevarieerd menu is:

’s Morgens:            2 dagen rauwe eierdooier

5 dagen droog kattenvoer

‘s Avonds               2 dagen rauw orgaanvlees (hart, lever)

5 dagen willekeurig blikvoer

Eventueel kunt u ook nog kaas, gekookte vis, gekookt spiervlees, melk of een bot om op te kauwen geven.

Water moet altijd ter beschikking staan.