SOCIO VZW

Lakborslei 282

2100 Deurne

03/325.26.70

Knaagdieren

SOCIO VZW DEURNE

Vogel– en dierenbescherming

Als een konijnenjong geen moedermelk meer nodig heeft, kan men in principe het dier aankopen. Best is echter om het konijn pas na 8 weken te kopen, dan heeft het nog ongeveer 2 weken met zijn broertjes en zusjes apart gezeten en is het beter bestand tegen het verlaten van zijn vertrouwde omgeving.

Het konijnenhok:

Tocht is één van de dingen waar men moet op letten als men de kooi van het konijn installeert. Een konijn kan er niet tegen. Let er dus op dat het diertje goed warm zit.

Zet het hok echter niet tegen de verwarming of in de zon, ook hier kan het beestje niet tegen. Plaats de kooi dus nooit op de grond, altijd ongeveer 80 cm van de grond af. Zo is er al minder tocht en koude in het hok.

Als het hok buiten staat, moet men ervoor zorgen dat het tegen wind, regen, sneeuw dergelijke is afgeschermd, want konijnen kunnen ook niet tegen vocht. Bekleed het dak met dakleer en plaats ten allen tijde de opening naar het zuiden of het zuidoosten.

Zet u het konijn binnen, zorg dan dat het niet in dezelfde kamer als de TV staat. Het dier kan niet tegen de hoge tonenreeksen die voor het menselijk oor vrijwel onhoorbaar zijn.

Zorg voor een goede afsluiting van het hok, zodat het konijn er niet uit kan vallen.

De aanschaf van een knaagdier:

HAMSTERS:

De verschillende soorten:

GOUDHAMSTERS kunnen het best alleen gehouden worden. Ze voelen zich best gelukkig als ze tenminste niet ziek zijn.

DWERGHAMSTERS kunnen eventueel met twee gehouden worden. Twee gezusters uit hetzelfde nest is het best. Ze mogen nadien ook niet meer gescheiden worden want na één uur tijd is de groepsgeur al verdwenen en kunnen ze zich vijandig tegenover elkaar gedragen.

 

Ook als zusjes onder elkaar kunnen er moeilijkheden optreden. Eén dominante hamster kan de andere van de eet- en slaapplaats verjagen zodat dit dier onder een voortdurende stress komt te staan en toch doodgaat. Als u uw hamster goed observeert, kunt u het voortdurende piepen opmerken, een alarmsignaal. Dan blijft er niets anders over dan de dieren van elkaar te scheiden.

Keuze van een hamster:

Let vooral op volgende punten:

- Als u de hamster wakker maakt, moet die direct actief zijn en een ondernemende en nieuwsgierige indruk maken. Is het dier loom, kunt u het beter niet nemen.

- Teddyhamsters moeten een fluweelachtige pels hebben, kortharige hamsters moeten een zijdeachtige glans over hun pels hebben.

- Let er op dat het dier geen diarree heeft

- Ook opletten dat de ogen helder zijn

CAVIA'S:

Verzorging:

Cavia's hebben verschillende voedselsoorten die allen te verkrijgen zijn in dierenspeciaalzaken. Let er vooral op dat u de dieren geen sla geeft (net zomin aan een hamster) daar de dieren er diarree kunnen van krijgen.

De tanden van cavia's groeien snel en moeten alle 2 à 3 maanden geknipt worden zodat ze zichzelf niet kunnen verwonden. Doe dit niet zelf maar laat het dier even behandelen in een dierenzaak.

Behuizing:

Zet de dieren in een kooi met wat houtkrulletjes en hooi zodat ze het goed warm hebben.

KONIJNEN: