SOCIO VZW

Lakborslei 282

2100 Deurne

03/325.26.70

Milieu

SOCIO VZW DEURNE

Vogel– en dierenbescherming

HET MILIEU:

Het milieu moet door ons allen verzorgd worden, willen we er volop van kunnen genieten in de toekomst. In dit artikel wordt er uitleg gegeven over de verschillende wijzen van vervuiling en hoe wij er zelf iets kunnen aan doen.

Water wordt dagelijks door iedereen gebruikt, daarom moeten we er voorzichtig mee omgaan. Zuiver water is schaars,het mag niet uitgeput worden.

Lucht is gratis voor iedereen. Toch kan dat in de toekomst veranderen als de fabrieken blijven doorgaan met de luchtverontreiniging. Ook hier kunnen we het best bij onszelf beginnen. Het huisvuil dat we wekelijks buiten zetten zou in principe de helft minder kunnen zijn als we wat meer moeite deden. Er wordt veel afval gerecycleerd maar voorkomen is steeds beter.

LUCHT:

Er zijn verschillende soorten luchtverontreiniging. Er is natuurlijke luchtverontreiniging zoals vulkaanuitbarstingen en er is menselijke luchtverontreiniging van de fabrieken. De laatste jaren gaat de zuurtegraad in de waters peilsnel de hoogte in. Dit komt door de vele uitlaatgassen die dagelijks de lucht worden ingestuurd.

Door deze gassen ontstaat er het zogenaamde broeikaseffect, zodat de warmte niet zo gemakkelijk meer in de ruimte kan verdwijnen. Ook hier kunnen we meehelpen.

Verwarming van een huis kan door onszelf een heel stuk goedkoper worden. Zeker de isolatie van een huis speelt daarbij een belangrijke rol. Laat ook zoveel mogelijk de zon binnenschijnen, dit is gratis verwarming. De kachel kan ook milieuvriendelijk gestookt worden met aardgas.

Elektrische verwarming is een erge vorm van energieverspilling. En hoe gezellig een open haard ook is, de warmt verdwijnt grotendeels door de schoorsteen en de verbranding van hout brengt een erge luchtverontreiniging met zich mee. Indien men zich een allesbrander aanschaft, moet men oppassen dat men niet alles in de kachel gooit. Vele dingen geven giftige stoffen vrij na verbranding.

Auto's die op loodvrije benzine rijden zijn het voordeligst voor ons milieu. Het bevat geen lood en met een katalysator kan er ook geen CO-gas vrijkomen.

Hieronder vindt u een kaart van het CO-gehalte op aarde. Hoe blauwer ,hoe minder CO er is. Rood duidt op zeer veel CO.

Men hoort steeds spreken over een gat in de ozonlaag. Waardoor wordt dat nu veroorzaakt? Dit komt door freon, een zeer schadelijk gas. Dit gas zit in verschillende producten verwerkt. Tegenwoordig zijn er al minder spuitbussen die met dit gas aangedreven zijn.

Ook in de koelelementen van een koelkast vindt men freon. Tevens in sommige schoonmaakmiddelen die in de elektronische industrie gebruikt worden.

Wc-blokjes bevatten ook dikwijls schadelijke stoffen. Om de geurtjes weg te werken volstaat dikwijls al het aanstrijken van een lucifer.