SOCIO VZW

Lakborslei 282

2100 Deurne

03/325.26.70

De aanschaf van een vogel:

Indien men de intentie heeft een volière te zetten, kan men best eerst een beetje rondkijken en beginnen met een paar goedkope vogels in een grote kooi te zetten. Als u een ware liefhebber bent zult u al snel merken dat u er geen last mee hebt om de diertjes regelmatig te verzorgen.

Heeft men geen tuin, dan kan men ook geen volière bouwen. Dan kan men eventueel op

zolder een kamervolière zetten of een aparte kamer als volière inrichten.

De aanschaf van vogels is wat moeilijker. Men moet er goed op letten dat de vogels gezond zijn. Dit is te merken aan een glad verenpak, de ogen die helder en waakzaam zijn en nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. De meeste vogels (uitgezonderd papegaaien) zitten nauwelijks stil. Zit een vogel ineengedoken op een stokje met opgezette veren en half gesloten ogen, dan moet men hem niet kopen.

Normaal slaapt elke vogel met één poot ingetrokken. Is dit niet het geval dat moet men opletten, want dan voelt het dier zich meestal slecht. Het uitzicht van de vogels is zeer belangrijk. Als ze er gehavend uitzien kan dit een teken van ziekte zijn.

Daarnaast staat dan wel dat o.a. papegaaien, als ze net aangevoerd zijn, er slordig en gehavend uitzien. Dit komt door hun dieet dat tamelijk vochtig is en doordat de meestal jonge dieren nog geen prachtig verenkleed hebben.

De minimale eisen voor huisvesting van kooivogels en volièrevogels zijn in principe hetzelfde:

- frisse lucht (geen tocht)

- een schone en droge kooi

- voldoende ruimte

- veel licht maar geen directe zonbestraling.

Vogels

SOCIO VZW DEURNE

Vogel– en dierenbescherming

DE VERZORGING:

Lichaamsbeweging is zeer belangrijk voor vogels. Dus hang in de kooi niet te veel stokjes,dit belemmert het vliegen.

Volièrevogels hebben meestal genoeg bewegingsruimte maar kooivogels kan men best elke dag 1 à 2 uur laten rondvliegen. Het is zeer goed voor hun conditie.

Het drinkwater zou elke dag minstens 1 maal ververst moeten worden. Ook het voer moet vers zijn. Als variatie in het menu kan men wat groenvoer en wat onbespoten fruit geven. Daarnaast kan men de vogel ook vogelgrit geven, dit doet het verteringsproces drie maal beter verlopen.

Hygiëne speelt ook een grote rol. Maak de kooi minstens drie maal per week schoon en ververs dan ook het schelpenzand op de bodem. Zet de ruststokjes nooit vlak boven het eet- of drinkbakje, want dan bevuilen de vogels hun eten en drinken.

DE VOGELKOOI:

De kooi mag niet voorzien zijn van te dunne stokken, daar de tenen dan krom groeien en de vogel dan geen goede zit meer heeft.

Als u de vogels van de buitenkant kan voederen, blijven ze het rustigst.

Koop voor een kanarie nooit een kooi met een spiegel of andere dingen in, dit komt niet ten goede aan zijn gezang. Een badbakje mag wel.

Plaats de kooi in het midden van de kamer, zo zit het diertje niet in de tocht en ook niet te warm. Best is het de kooi op een tafel of op een kastje te plaatsen, ze ophangen is niet zo'n goed idee.

Een kooi met vertikale tralies is voor kanaries het best geschikt, een kooi met horizontale tralies is beter voor parkieten. Zo kunnen de vogels in hun kooi klimmen.

ZIEKE VOGELS:

Zieke vogels moeten direct van andere vogels verwijderd worden. Zet ze bij voorkeur in een verwarmde kooi, op een rustige tochtvrije plaats. De zieke vogel is goed van de andere te onderscheiden. Ze eten of drinken vaak niet meer, slapen op twee poten op de bodem van de kooi, ze gaan dik zitten (met uitstaande veren), enz.